Zeszyty Suchedniowskie. Historia. nr 4/2019

Projekt „Zeszyty Suchedniowskie. Historia. Nr 4/2019” to kolejny etap działań zainicjowanych i realizowanych przez Stowarzyszenie od 2016 roku, we współpracy z Gminą, Suchedniowskim Ośrodkiem Kultury „Kuźnica” oraz Oddziałem Polskim Towarzystwem Historycznym O/Skarżysko-Kamienna, przy czynnym udziale mieszkańców. Celem projektu jest odkrywanie, utrwalanie i upowszechnianie lokalnej historii i dziedzictwa kulturowego.

Zeszyty Suchedniowskie. Historia. nr 4/2019

Termin realizacji
    01.04.2019 r - 30.09.2019 r.

Projekt obejmuje dwa działania:
    1) opracowanie i wydanie 4-go numeru w ramach cyklu popularno-naukowego "Zeszyty Suchedniowskie. Historia". Książka obejmować będzie wstęp oraz 9 tekstów naukowych w rozdziale „artykuły”, opracowanych i wygłoszonych przez prelegentów podczas II ogólnopolskiej, interdyscyplinarnej konferencji naukowej „Taka sama dla wszystkich – kulturowe aspekty niepodległości rejonu między Wisłą, a Pilicą” zorganizowanej przez Stowarzyszenie w dniu 8 września 2018 r., oraz, w razie inne teksty autorskie w rozdziałach „wywiady, wspomnienia, eseje”, oraz „sprawozdania i omówienia”.

2) organizację spotkania promującego publikację, wpisanego w program III ogólnopolskiej interdyscyplinarnej konferencji naukowej zaplanowanej na 7 września 2019 r. w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2019

Gmina Suchedniów
    Suchedniowski Ośrodek Kultury „Kuźnica”

Wydawnictwo zostało sfinansowane ze środków Województwa Świętokrzyskiego, Starostwa powiatowe w Skarżysku - Kamiennej a także dzięki darowiznom przekazanym przez Mieszkańców i Przyjaciół Suchedniowa.

zeszyty suchedniowskie nr4