Żywa altana w parku

Przez dwa dni mieszkańcy naszej gminy mieli okazję poznać sztukę plecionkarstwa i żywej architektury. W ramach warsztatów, które poprowadziło Stowarzyszenie SERFENTA z Cieszyna, uczono się technik wyplatania przedmiotów z wierzby i stawiania żywej altany, która z czasem, po zakorzenieniu, powinna się zazielenić.

Altana stała się naszym wspólnym dziełem i wspólnym miejscem. Jej dopełnieniem będzie rabata kwiatowa, która powstanie w ramach akcji Kwitnący Suchedniów.

Budowa altany to jeden z punktów cyklu STO czyli Suchedniowski Tryptyk Obywatelski, który łącznie obejmować będzie 4 dni ciekawych i bardzo różnorodnych wydarzeń i debat publicznych adresowanych do całej społeczności lokalnej.

Projekt STO jest realizowany przez Stowarzyszenie Grupa Inicjatywna POD PRAD oraz Fundację Przestrzeń Kultury przy udziale środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

fot. Serfenta

O nas

Naszym celem jest inicjowanie, wspieranie i organizowanie różnorodnych przedsięwzięć na rzecz rozwoju społeczności lokalnej.