Wernisaż Wystawy „SPA. Sanus per Artem”

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Zapraszamy Państwa

na Wernisaż Wystawy „SPA. Sanus per Artem”

29 listopada 2017 r. godzina 16.00,
    Suchedniowski Ośrodek Kultury „Kuźnica”, ul. Bodzentyńska 18 w Suchedniowie.

„SPA. Sanus per Artem” to wyjątkowa, pierwsza w historii miasta wystawa, podczas której w jednej przestrzeni i w jednym czasie pokazana zostanie twórczość 27 artystów związanych z Suchedniowem adresem zamieszkania, a także więzami rodzinnymi i emocjonalnymi.
    Rzeźba, malarstwo, sztuka ludowa, grafika, sztuka współczesna, poezja - zaskakujące bogactwo stylów, technik i osobowości.
    Wśród prac znajdą się między innymi 3 artystyczne cykle międzypokoleniowe: Rodziny Zegadłów -uznanych na świecie twórców ludowych, Mierników-zjawiskowe instalacje łączące rzeźbę, malarstwo, poezję i sztukę współczesną oraz Musiałów-budząca żywe wspomnienia fotografia Mariana, oraz świetna fotografia reporterska jego córki-Hanki, syna - Macieja i wnuka-Jana.
    Malarstwo reprezentować będzie 4 artystów z Jarosławem Jędrzejskim na czele, a także Janina Mołdawska, Alicja Wikło oraz nieżyjący już, genialny Michał Ludwik Dąbrowski.
    Dla koneserów rzeźby prawdziwą ucztą będą dzieła Pawła Witkowskiego, Dawida Szlufika, a także Grzegorza Kwapisiewicza.
    Marta Pajek-reżyserka filmów animowanych, graficzka, malarka-utalentowana, młoda artystka, już znana na świecie, po raz pierwszy zostanie odkryta w Suchedniowie.
    Będzie także fotografia Włodzimierza Płanety oraz Krzysztof Szczygła, poezja Emila Tokarczyka, muzyka zespołu Lorein, prace Wojciecha Domagały oraz młodej artystki Magdaleny Sułek, zaskakująca instalacja Andrzeja Dulęby, klimatyczne grafiki Łukasza Kutwina-BLAZY, a także unikalna zabawka ludowa Włodzimierza Ciszka.

Wystawa będzie otwarta do 10 stycznia 2017 r.
    Każdy z Gości wernisażu otrzyma album „SPA. Sanus per Artem”

kolaż