Ułatwienia dostępu

V ogólnopolska, interdyscyplinarna konferencja naukowa

loga 1

 

Szanowni Państwo,

Stowarzyszenie "Grupa Inicjatywna Pod Prąd", ma zaszczyt zaprosić na V ogólnopolską, interdyscyplinarną konferencję naukową pt. Jak smakuje wolność? – kuchenne opowieści o suwerenności (nie zawsze)
z przeszłości
, która odbędzie się w dniu 18 września 2021 r. w Suchedniowie.

Nie będzie nowością, gdy stwierdzimy, że kuchnia jest centrum życia społecznego każdego domu. Wprawdzie dziś traci trochę na znaczeniu na rzecz różnego rodzaju kawiarni, lecz nadal ogrywa bardzo ważną rolę nie tylko jako punkt żywieniowy. Połączenie roli społecznej z kulinarna miało swój początek już dawno, choćby w wiejskich chatach, gdzie pomieszczenie mieszkalne było jednocześnie pomieszczeniem do przygotowywania posiłków. Z czego wynika taka rola? Trudno powiedzieć. Z całą pewnością kuchnia jest miejscem bardziej intymnym i osobistym z całym swoim roboczym bałaganem, nagromadzeniem dobrze kojarzących się i smakowitych rzeczy, niż oficjalny „zimny” salon. Jest to punkt centralny każdego domu, przez który codziennie każdy mieszkaniec musi przejść. Z tych powodów kuchnia stała się miejscem snucia opowieści zarówno tych błahych jak i bardzo ważnych. Przy ciepłej herbacie i cieście decydowano o losach rodzin lub opowiadano ich dzieje, często nie szczędząc przy tej okazji łez lub uśmiechów.

Do takich osobistych opowieści o osobistej lub zbiorowej wolności, niepodległości czy suwerenności lub
o rzeczach tylko z pozoru błahych, chcemy nawiązać podczas tegorocznej konferencji. Postaramy się ukazać spektrum smaków tych opowieści. Od gorzkiego smaku porażki, po słodki smak zwycięstwa. Użyjemy smaku i kulinariów jako opisów ludzkich przeżyć, doświadczeń i polskiego dziedzictwa na przestrzeni lat i na tle większych i mniejszych historii.

Bardzo ważny jest dla nas również niematerialny aspekt tematu polegający na ukazaniu znaczenia polskiego dziedzictwa przez pryzmat opowieści snutych przy kuchennym stole, mogących mieć znaczenie tylko dla danej rodziny lub dla całej lokalnej społeczności.

Spotkanie po raz kolejny odbędzie się w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, których tegoroczny temat brzmi „Smaki Dziedzictwa”.

Organizatorzy przewidują wynagrodzenia dla prelegentów (umowa o dzieło), oraz wydawnictwo pokonferencyjne „Zeszyty Suchedniowskie. Historia” (wydane w roku 2022, w miarę pozyskanych środków zewnętrznych).

Wszystkich zainteresowanych wzięciem udziału w konferencji zapraszamy do wypełnienia formularza zgłoszeniowego dostępnego również poniżej (w dwóch formatach) i nadesłanie go na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
do dnia 25 lipca 2021 roku.

Informacje o zakwalifikowaniu do uczestnictwa zostaną podane 31 lipca 2021 r.

Prosimy o szerokie rozpropagowanie naszego zaproszenia wśród koleżanek i kolegów zajmujących się różnymi, aczkolwiek pasującymi do tematu konferencji dziedzinami nauki.

Z wyrazami szacunku,

Stowarzyszenie POD PRĄD

Formularz zgłoszeniowy plik PDF

Formularz zgłoszeniowy plik WORD

 

loga 2