Aktualne

IV ogólnopolska, interdyscyplinarna konferencja naukowa

IV ogólnopolska, interdyscyplinarna konferencja naukowa pt.  „Osoba w przestrzeni, przestrzeń w czasie – konotacje ludzi, miejsc i czasów w drodze do poznania lokalnego dziedzictwa kulturowego”

01.05.2020-30.11.2020

Proponowana tematyka konferencji wpisuje się w narodowy program obchodów stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości przewidziany na lata 2017-2021 oraz zakres działań tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa pod hasłem „Moja droga”. Stowarzyszenie pragnie włączyć się w ten jubileusz, poprzez organizację kolejnego spotkania naukowego z 8 referentami reprezentującymi różne ośrodki naukowe, badawcze i muzealne rejonu między Wisłą

a Pilicą.

UCZESTNICY/ADRESACI PROJEKTU
    1) prelegenci - naukowcy zajmujący się różnymi dziedzinami nauki, w tym w szczególności z ośrodków naukowych /muzealnych/ znajdujących się na terenie Staropolskiego Okręgu Przemysłowego oraz ze środowiska naukowego UJK w Kielcach, w tym historycy współpracujący ze Stowarzyszeniem w zakresie realizowanych dotychczas projektów,
    2) słuchacze sesji naukowej: regionaliści, studenci, osoby hobbystycznie zainteresowane dziejami Staropolskiego Okręgu Przemysłowego, mieszkańcy Gminy Suchedniów i regionu, zaproszeni goście – przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatowych i gminnych.

Gmina Suchedniów
    Suchedniowski Ośrodek Kultury „Kuźnica”
    PTH O/Skarżysko-Kamienna.

Projekt współfinansowany jest ze środków Województwa Świętokrzyskiego.

„SUCHEDNIÓW. NATURALNIE - usługi prozdrowotne dla seniorów i niepełnosprawnych”.

styczeń – czerwiec 2020

W ramach projektu przygotowany został pilotażowy program różnorodnych, nieodpłatnych zajęć, które mogą wspierać proces leczenia/ rehabilitacji, pomogą poprawić kondycję fizyczną i samopoczucie, a także zdobyć nowe zainteresowania, umiejętności i znajomości. Zajęcia będą prowadzone przez partnerów sieci usług turystycznych SUCHEDNIÓW.NATURALNIE (www.suchedniownaturalnie.pl) od marca do czerwca 2020 r. w różnych miejscach na terenie Suchedniowa.

Projekt jest adresowany do dwóch grup mieszkańców Gminy Suchedniów:
    1) OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH niezależnie od stopnia i rodzaju niepełnosprawności w tym:
    - dzieci od lat 4 do 18 roku życia
    - dorosłych od 18 do 30 roku życia, pozostających pod opieką rodziców/opiekunów
    2) SENIORÓW tj. osób w wieku 60+: osób cierpiących na różnego rodzaju choroby, stany poudarowe, pourazowe, chcących poprawić swoją kondycję psychiczną i fizyczną.

W programie:

• Alpakoterapia - Atis Alpakoterapia, Barbara Żuczek-Volonakis
    • Warsztaty ceramiczne - terapia ręki, jazda konna - Ośrodek Rozwoju Kreatywnego i Jazdy Konnej Ignacówka, Magdalena Sułek
    • Arteterapia, wycieczki przyrodniczo-filmowe - Dom Entuzjastów Sztuki Kultury i Arteterapii, Radek Kowalik
    • Naturoterapia: masaż, zajęcia ruchowe, edukacja prozdrowotna, wykłady, konsultacje - MEDEA Monika Ptak Korbacz
    • Dietetyka – wykłady, konsultacje indywidulane - GREEN VIT Sylwia El-Dursi
    • Całodniowe warsztaty integracyjne w plenerze
    • Warsztaty dla Rodziców/Opiekunów – „Co zrobić aby nie zwariować?” - Fundacja Nasza Maraton – Damian i Karolina Orzechowscy

Projekt "Suchedniów. Naturalnie. Usługi prozdrowotne dla niepełnosprawnych i seniorów" został objęty honorowym patronatem Burmistrza Miasta i Gminy Suchedniów - Cezarego Błacha.

Projekt "Suchedniów. Naturalnie. Usługi prozdrowotne dla niepełnosprawnych i seniorów" jest realizowany przez Stowarzyszenie Grupa Inicjatywna POD PRĄD ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”, Instytucja Zarządzająca PROW 20124-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

logo typy

Zeszyty Suchedniowskie. Historia nr 5/2020

Wydanie publikacji popularno-naukowej pt. "Zeszyty Suchedniowskie. Historia nr 5/2020"

Projekt polega na wydaniu i promocji piątego numeru publikacji popularno-naukowej „Zeszyty Suchedniowskie. Historia”, w którym opublikowane zostaną między innymi teksty pokonferencyjne z III ogólnopolskiej, interdyscyplinarnej konferencji naukowej zorganizowanej przez Stowarzyszenie w 7 września 2019 r., oraz inne teksty nadesłane przez czytelników, które przejdą pozytywnie weryfikację merytoryczną redakcji.
    Promocja wydawnictwa odbędzie się 19 września 2020 r. podczas spotkania promującego, wpisanego w program IV ogólnopolskiej interdyscyplinarnej konferencji naukowej w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2020.

01.04.2020 – 30.09.2020

UCZESTNICY/ADRESACI PROJEKTU
    Adresaci projektu to mieszkańcy gminy Suchedniów, powiatu skarżyskiego, regionu i całej Polski – czytelnicy książki.

Gmina Suchedniów
    Suchedniowski Ośrodek Kultury „Kuźnica”

Wydawnictwo jest sfinansowane ze środków:
    Województwa Świętokrzyskiego,
    Starostwa Powiatowego w Skarżysku-Kamiennej
    Gminy Suchedniów
    dzięki darowiznom przekazanym przez Mieszkańców i Przyjaciół Suchedniowa.