Aktualne

Celem realizacji zadania publicznego jest organizacja ogólnopolskiej, interdyscyplinarnej sesji naukowej pt. Takie same dla wszystkich? - znaczenie przedmiotów w postrzeganiu i kształtowaniu tożsamości narodowej i lokalnej. Zakres tematyczny konferencji wpisuje się w tegoroczną edycję obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa zatytułowanych „Niepodległa dla wszystkich”. Podczas spotkania uznane autorytety naukowe zaprezentują swoje referaty. Udział w spotkaniu dla wszystkich słuchaczy będzie bezpłatny i otwarty. Konferencja odbędzie się 7 września 2019 roku w Suchedniowskim Ośrodku Kultury Kuźnica. Jest to trzecia konferencja naukowa organizowana z okazji EDD przez Stowarzyszenie GI Pod Prąd. Zeszłoroczna edycja okazała się dużym sukcesem zarówno od strony naukowej jak i oceny i frekwencji mieszkańców. Jednocześnie konferencja została zauważona przez Narodowy Instytut Dziedzictwa, który przyznał nam wyróżnienie za zaangażowanie w organizacje 26 Edycji Europejskich Dni Dziedzictwa w Polsce „Niepodległa dla Wszystkich”. Tegoroczny temat konferencji ma przypomnieć społeczeństwu historię odzyskania niepodległości. Ukazać dorobek długotrwałego procesu dziejowego, w który zaangażowało się wiele wybitnych postaci i całe zastępy zwykłych Polaków, którzy w trudnych czasach zaborów, nie zapomnieli o swojej polskości, nie szczędzili trudu i ofiary. Obszar między Wisłą., a Pilicą to ziemie Staropolskiego Okręgu Przemysłowego, który w różnoraki sposób włączał się w walkę o niepodległość.  Konferencja ma na celu zbudowanie wspólnoty, lekcję patriotyzmu i pokazanie złożonych, wielokulturowych dziejów naszego regionu przez pryzmat kultury materialnej. Do udziału w sesji naukowej zostaną zaproszone wszystkie ośrodki naukowe/muzealne/ z regionu.

Zeszyty Suchedniowskie. Historia. nr 4/2019

Projekt „Zeszyty Suchedniowskie. Historia. Nr 4/2019” to kolejny etap działań zainicjowanych i realizowanych przez Stowarzyszenie od 2016 roku, we współpracy z Gminą, Suchedniowskim Ośrodkiem Kultury „Kuźnica” oraz Oddziałem Polskim Towarzystwem Historycznym O/Skarżysko-Kamienna, przy czynnym udziale mieszkańców. Celem projektu jest odkrywanie, utrwalanie i upowszechnianie lokalnej historii i dziedzictwa kulturowego.