Ułatwienia dostępu

SPOTKANIE PAMIĘCI w 80 rocznicę akcji „Reinhardt”

Zapraszamy na SPOTKANIE PAMIĘCI w 80 rocznicę akcji „Reinhardt” 21 września 2022 r godzina 18.00 w parku miejskim w Suchedniowie (zagajnik koło mostu).

21 września 1942 r. 1200 mieszkańców naszego miasteczka narodowości żydowskiej zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów przez hitlerowskich najeźdźców. Zanim wagonami towarowymi zostali wywiezieni do Treblinki na śmierć, koczowali pod gołym niebem w miejscu, gdzie dziś znajduje się SUCHEDNIOWSKI PARK, wraz z nimi – Żydzi z Bliżyna, Samsonowa, Bodzentyna, Łącznej, Ostojowa, Zagnańska. Łącznie ok. 4 tysiące osób. Większość zginęła w Treblince. Zniknęły także niemal wszystkie ślady ich obecności, która tak wiele wniosła w kulturowy pejzaż Suchedniowa.

Chcemy przywrócić pamięć o żydowskiej społeczności w Suchedniowie i o tym, że jesteśmy POŁĄCZENI DZIEDZICTWEM. Wierzymy, że taka postawa świadczy o kulturze miejscowej społeczności.

Program:
słowo prowadzenia i chwila zadumy, wspólne przejście do stacji PKP, muzyczno- poetyckie zakończenie spotkania na placu przed budynkiem dworca PKP otwarcie wystawy (w hali dworcowej) pt. "Życie codzienne w dawnych sztetlach regionu kieleckiego” (wystawa przygotowana przez Ośrodek Edukacyjno-Muzealny "Świętokrzyski Sztetl" w Chmielniku we współpracy z Archiwum Państwowym w Kielcach.)

80 rocznica akcji Reinhardt